vrijdag 23 december 2011

Powerpoint

  • Dia 1: Contextual inquiry
Als locatie heb ik gekozen voor een jeugbeweging. Specifiek heb ik de chiro uit mijn eigen gemeente geobserveerd. Chiro Mandelburcht. Het eisenpakket waaraan het speelgoed moet aan voldoen is, uiteraard voor kinderen, veilig, kleurrijk, leuk uitzien, stevig en typisch voor een jeugdbeweging moet het actief spelen zijn. In de chiro maken ze een paar keer per jaar een soort klimrek. En die vorm vond ik interessant om mee verder te gaan werken.
  •  Dia 2: Het speelconcept
 
En dit is dan het resultaat geworden. Ik heb een klimrek gemaakt. Deze is niet voor in de chiro maar voor in de achtertuin. Ik heb de chiro proberen toe te passen in de achtertuin. De vorm heb ik proberen te behouden. De 3 palen zijn conisch gemaakt. Beneden is de diameter groter dan de diameter beneden. Dus wanneer je een plaat over een paal schuift, zal deze automatisch komen vast te zitten. De boring in de plaat is ook schuin onder een hoek van 80 graden, zodanig dat de paal gaat overhellen en de juiste positie aanneemt. Om het transport van het speelgoed makkelijker te maken, doe ik de paal in 2 delen. Ik voorzie schroefdraad om de palen aan elkaar te bevestigen. Het is de bedoeling dat de ouders het speelgoed gaan in elkaar steken.
  • Dia 3: De technische uitwerking
 Om dit te gaan maken zou ik gebruik maken van Injection Moulding High Pressure. Bij de platen zullen hierdoor de verstevigingsribben te zien zijn, maar aangezien deze aan de onderkant zullen liggen, stoort dit niet. De gaten in de plaat moeten wel over een hoek staan van 80 graden, zodat de palen zich automatisch gaan positioneren. Op de bovenkant van de platen zou ik een ruw oppervlak gebruiken, zodat de kinderen zeker niet zullen vallen of wegglijden en zich bezeren.
De paal bestaat uit 4 delen die gemaakt worden aan de hand van Injection Moulding High Pressure. De 2 delen van de paal en dan de 2 delen die de palen verbinden. Deze worden dan aan elkaar gelast. Ik heb de verbindingselementen apart laten maken, zodat deze nog eens kunnen getest worden of ze wel degelijk in elkaar passen. Eventuele nabewerking is dan ook mogelijk.
Ik denk dat het klimrek vooral in het gras zal geplaatst worden. Maar natuurlijk kan deze ook op het terras staan, dus had ik gedacht aan een bescherming aan de onderkant van de poten. Een rubberen beschermlaagje bijvoorbeeld.
  • Inspiratie

  • Resultaat

donderdag 22 december 2011

Definitief prototype klimrek

Voor het prototype heb ik gebruik gemaakt van PU-schuim en karton. Het schuim was handig om mijn coniciteit te verkrijgen. Het karton is vlak en dus perfect om de platen te maken.
  • Conische paal

  • Het klimrek
  • Schroefdraad

Klimrek in CAD


De conische paal


De twee platen


Het klimrek


De bovenkant


De onderkant

Exploded view

Injection moulding high pressure: aanspuitpunten/deellijn

Afmetingen klimrek


  • Afmetingen prototype
De conische paal
d = 2 cm
D = 4 cm
l = 18 cm

De kleinste plaat
l = 16 cm
d = 2.5 cm

De grootste plaat
l = 20 cm
d = 3.5 cm

  • Werkelijke afmetingen
De conische paal
d = 14.5 cm
D = 30 cm
l =130 cm

De kleinste plaat
l = 115 cm
d =18 cm

De grootste plaat
l = 144 cm
d =25 cm

Reframing play -> klimrek

In de les hebben we gezien dat spelen kan onderverdeeld worden in 4 categorieën.
  • Agon (competitie)
  • Alea or chance
  • Mimesis (een rol spelen)
  • Ilinx or vertigo (rolschaatsen)
Ik zou mijn buitenspeelgoed indelen in 2 categorieën. Het speelgoed past bij Mimesis, omdat het mogelijk is om van het klimrek een kamp te maken. In de chiro doen ze dit door een zeil erover te trekken. Zo kunnen de kinderen een rol spelen, wanneer ze een soort van kamp hebben.
De tweede categorie waarin ik mijn buitenspeelgoed zou willen indelen is Ilinx of vertigo. Doordat de kinderen gaan klimmen en van het klimrek gaan springen, denk ik dat het toch een beetje in deze categorie thuishoort.

Definitief buitenspeelgoed: klimrek

  • 2 platen
  •  3 palen (6 onderdelen)



  • Geheel

Injection moulding high pressure / Hoge Druk Spuitgieten

Ik heb gekozen voor hoge druk spuitgieten, omdat dit complexe vormen aankan. Dit is belangrijk voor het schroefdraad die in mijn ontwerp zit. Deze tabel komt uit de powerpointpresentatie van IPS. De dikte van de want kan tot 8 mm gaan. Om de sterkte te gaan verhogen zou ik gebruik willen maken van verstevigingsribben.


Dit zijn de 2 onderdelen van mijn conische paal. Voor de stevigheid heb ik gebruik gemaakt van verstevigingsribben (arcering). Elk van deze onderdelen moet 3x gemaakt worden, zodat er 3 conische palen in elkaar kunnen gezet worden.
Om deze palen in elkaar te zetten, maak ik gebruik van schroefdraad.

 Dit zijn de 2 schroefdraadkoppen die op de halve palen worden gelast.

De 2 platen worden ook via dezelfde techniek gemaakt. De verstevigingsribben (arceringen) zijn nog zichtbaar, maar dit enkel aan de onderkant, dus is dit niet zo erg. Ik vind het niet nodig om die zijde nog eens dicht te lassen. De bovenkant van de platen zou ik een ruw oppervlak willen geven, zodat de kinderen die op het klimrek gaan klimmen niet wegglijden of vallen.

Dit is een tekening voor het lassen van de paal. De 2 onderste onderdelen worden aan elkaar gelast en de 2 bovenste.

Vormverbinding palen met schroefdraad

Ik heb besloten om als vormverbinding schroefdraad te gebruiken.

Om dit te maken, wil ik graag gebruik maken van hoge druk spuitgieten. Dit zijn 4 aparte onderdelen. De 2 onderste onderdelen zullen gelast worden. De 2 bovenste onderdelen worden ook aan elkaar gelast. Via de vormverbinding zullen de ouders de conische paal in elkaar kunnen steken.

Feedback 20/12

Ik kreeg feedback van Jelle Saldien.

Tijdens het feedbackmoment heb ik vooral raad gevraagd in verband met mijn vormverbinding voor de conische palen. Ik had 3 voorstellen:

  • Een kliksysteem
  • Een draaimechanisme
  • Schroefdraad.
 Voorstel docent in verband met draaimechanisme


Op het ene deel van de paal zit een dop met een uitsteeksel. Op het andere deel zit een gat met kleine gleuf. Hierdoor kan je de dop in het gat steken en draaien. Zo zal alles stevig zijn en zal er uitwendig niets te zien zijn van de vormverbinding, behalve de snijlijn tussen de 2 delen.

Voorstel docent in verband met de schroefdraad


Op deze schets is de helft van de conische balk te zien. Om de verbinding te maken is er een dop met schroefdraad.
Op het ander deel is een gat met schroefdraad.
Deze vormverbinding met schroefdraad is een sterkere verbinding dan de andere 2 opties. Deze zorgt voor een betere verbinding. 
Om deze halve paal te gaan spuitgieten, raadt de docent mij aan om de paal en de schroefdraad apart te gaan spuiten. Dit zorgt voor een hogere nauwkeurigheid, vooral in het geval van de schroefdraad. Achteraf kan de schroefdraad aan de paal gelast worden.

Op deze schets is te zien op welke manier de kop met schroefdraad kan worden geproduceerd.

Voorstel docent in verband met prototype

Wanneer ik voor de schroefdraad zou kiezen als vormverbinding, dan gaf de docent nog een tip in verband met mijn prototype. Aangezien ik mijn speelgoed in schuim zal maken, zou ik de schroefdraad kunnen visualiseren door middel van een bout en een moer. Deze twee kan ik in mijn schuim verwerken. Zo kan ik mooi tonen hoe ik de vormverbinding zie.


woensdag 21 december 2011

Vormverbinding palen

Om het transport van mijn buitenspeelgoed gemakkelijker te maken, heb ik besloten om mijn palen in 2 delen te doen. Om het speelgoed dan op te zetten, ga ik een vormverbinding gebruiken om deze aan elkaar te bevestigen. Ik heb 3 mogelijke oplossingen:

  • Een kliksysteem


  • Een draaimechanisme

  • Schroefdraad