woensdag 30 november 2011

Feedback 25/11

Ik kreeg feedback van Lieven De Couvreur.

De locatie die ik gekozen heb is niet goed. Hij gaf me de tip een top 3 samen te stellen van locaties. Wanneer ik niet verder geraak in de ene locatie, kan ik nog overstappen naar een andere locatie. De tuin kan je als een toepassing zien. Het speelgoed die je zal ontwerpen in je locatie is toepasbaar in de tuin. Maar 'de tuin' gebruik ik dus best niet als locatie.

De iglo is een leuk idee. Doordat IPS groot kan werken, werk ik best niet met de kleine blokken die ze in elkaar moeten steken om hun iglo te maken. IPS kan bijvoorbeeld wel panelen maken, bv 1/4 van de halve bol. 4 van die panelen zijn samenvoegbaar tot een iglo.

Tip van docent:

Wanneer ik zou verderwerken met het bouwen van iglo, kan ik als locatie een jeugdbeweging kiezen. Hier kan ik verderwerken met bv het bouwen van een kamp.

Beginnende schetsen




Inspiratie:

Kinderen houden ervan hun ouders na te doen. Hetzelfde tuin-set als hun ouders, maar in het mini zou leuk zijn. Dit is 1 van de modellen die je de laatste tijd veel terugziet. In het mini tuin-setje zou ik een opbergplaats voorzien in de salontafel en in de stoelen. Zo kunnen ze hun speelgoed gaan opbergen.

 Plaat als ondergrond
Inspiratie:


Een iglo in de tuin tijdens de winter. De kinderen willen buiten spelen in de sneeuw. Een iglo is hun schuilplaats. Ik zou werken met een soort plaat als ondergrond. Zo zal hun broek en kleren niet nat worden van de sneeuw. Door middel van blokken die in elkaar passen, kunnen ze hun eigen iglo gaan opbouwen en er in gaan spelen.

donderdag 24 november 2011

Contextual Inquiry: doelgroep visualisatie

Contextual Inquiry: doelgroep

De doelgroep voor deze opdracht zijn kinderen. Kinderen kan je onderverdelen in 6 categorieën:

- 0-1 jaar : baby
- 1-2 jaar : dreumes
- 2-4 jaar : peuter
- 4-6 jaar : kleuter
- 6-11 jaar : schoolkind
- 12-17: puber

Vanaf 18 jaar zijn de kinderen in theorie volwassen.

Voor deze opdracht vond ik het handig om de lengtes en gewichten van de kinderen op een bepaalde leeftijd te weten. Daarom heb ik een paar groeicurves gezocht (zie hieronder). De lijn van P50 die te zien is en in het rood omcirkeld is, zijn de gemiddelde lengtes en gewichten. De groeicurves voor Vlaamse jongens en meisjes vond ik op de site http://www.vub.ac.be/groeicurven/ .

  • Groeicurve jongens
  • Groeicurve meisjes

Contextual Inquiry: locatie

Als locatie heb ik gekozen voor een tuin. Regelmatig spelen de kinderen in de tuin. Niet alleen de eigen kinderen, maar ook vrienden van de kinderen. Er worden verjaardagsfeestjes gehouden, waarbij de kinderen in de tuin spelen.


Innova Packaging Systems

  • Productie technieken
- Injection moulding high pressure / Hoge Druk Spuitgieten
- Injection moulding low pressure / Lage Druk Spuitgieten
- Injection compression moulding / Injectie Compressie Spuitgieten
- Gas assist injection moulding / Gas Kanaal Injectie

  • Waarom kiezen voor kunststof? (zie site)
- Hygiënisch
- Vochtafstotend: bescherming tegen bijv. schimmel
- Afmetingen, gewicht en vorm blijven steeds constant
- Duurzaamheid
- Veilig in gebruik
- Verschillende kleuren mogelijk
- Licht
- Snel en eenvoudig te reinigen
- Bestand tegen alle weersomstandigheden

  • Enkele realisaties

Opdrachtbeschrijving OUTDOOR PLAYGROUND

IPS

Innova Packaging Systems NV is een jong en dynamisch bedrijf. Het is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van grote kunststofvoorwerpen. De hoofdactiviteit van dit bedrij is de productie van Material Handling Products (=producten die ervoor zorgen dat goederen makkelijker behandeld en getransporteerd kunnen worden). Daarnaast maakt IPS ook tal van producten in co-development met andere bedrijven. IPS beschikt oven een uiterst geavanceerd en uitgebreid machinepark en beheerst vele verwerkingstechnieken: Lage Druk Spuitgieten, Hoge Druk Spuitgieten en Gas Kanaal Injectie.

Opdracht

De opdracht bestaat eruit nieuwe concepten te ontwerpen binnen de wereld van outdoor speelmeubilair. Er wordt een locatie gekozen waarbinnen gewerkt zal worden. Het definitieve prototype zal uit PU-foam (schuim) bestaan.Voor de technische constraints wordt verwezen naar de kunststofverwerking productiemogelijkheden van IPS. Er zal in deze opdracht vooral gewerkt worden rond bestaande spelmethodieken, product identity en verbindingstechnieken.

Webadres: www.ips-belgium.com
Opdrachtgever: IPS - INNOVA PACKAGING SYSTEMS
Contactpersonen: Jacques Vanmoortel, Geoffrey De Jonghe
Deadline: 23 december

vrijdag 4 november 2011

Eindresultaat


De persoon die ik heb geobserveerd is mijn jongere zus Michelle. Ze heeft een druk leven. Meestal zal Michelle een lasagne eten als ze weinig tijd heeft, omdat het vlug klaar moet zijn en lekker moet zijn.


De waarden waar ik vooral mee heb verdergewerkt zijn <genieten> en <veiligheid>. Michelle geniet graag van haar eten. Volgens haar kan ze dit niet doen doordat de lasagne er niet vers uitziet. Het irriteert haar ook dat er lasagnerestjes tussen de ribbeltjes blijven steken. Ook de kaas die aan het bakje blijft plakken vindt ze ook niet leuk.


Ik ben op zoek gegaan naar een materiaal die een oplossing is voor dit probleem. Ik kwam uit op bakpapier. Bakpapier geeft een authentiek gevoel en men legt onmiddellijk de link met vers eten. Ook is het bakpapier glad, waardoor alle restjes meegenomen kunnen worden. Het aangebakken kaas is ook makkelijk van het bakpapier te halen. Doordat het bakpapier een dun materiaal is, zal het onmiddellijk afkoelen, waardoor men zich niet zal verbranden.

Het bakpapier zelf is natuurlijk niet stevig genoeg, dus heb ik er een bakje bij ontworpen. Deze is normaal gemaakt uit karton die in de oven mag. Dit is speciaal behandeld karton die temperaturen aankan tot 220°C. Ook kan het bakje gemaakt worden uit aluminium.

Filmpje:
Ik heb de verpakking uitgetest met een echte lasagne. Op het filmpje is te zien hoe ik de verpakking openmaak en de lasagne overschep op een bord. Ik kan makkelijk de laatste restjes er af schrapen. Het is ook mogelijk om de lasagne op te eten uit het opengeslagen bakje. Het is ook mogelijk enkel het bakpapier eruit te halen en op je bord te plaatsen.


donderdag 3 november 2011

Filmpje eindresultaat

Test lasagne


Dit is het bakje die ik zal gebruiken voor de test. 



Met lasagne in het bakje


In de oven


En klaar!

Eindrestultaat


Definitief prototype verpakking

  • 1 persoon (afmetingen: 11 cm x 13.5 cm x 7 cm)

 
  • 2/3 personen (afmetingen: 13 cm x 23 cm x 7 cm)
  • 4 personen (afmetingen: 21.5 cm x 23 cm x 7 cm)
  • Alle 3 de formaten

Definitief prototype

  • 1 persoon (afmetingen: 9 cm x 11.5 cm x 5 cm)
  • 2/3 personen (afmetingen: 11 cm x 21 cm x 5 cm)
  • 4 personen (afmetingen: 19.5 cm x 21 cm x 5 cm)

definitieve patronen

Karton/aluminium:


 Bakpapier: 

Schetsen beschermingsverpakking


inspiratie:



Inspiratie:



Inspiratie:

Met het doorkijkluik kan de koper al zien hoe lekker zijn lasagne eruitziet.